Algemene informatie over kruiden

Op deze pagina enige informatie over de kruiden & specerijen. Hun werking en waarvoor te gebruiken. De informatie heb ik verzameld via Wikipedia en mens en gezondheid – info Nu.

Gember. Het is de etherische olie die in de gemberwortel zit, die de genezende werking van gember bezit. Deze olie zorgt ervoor dat het lichaam meer witte bloedlichaampjes gaat aanmaken. De witte bloedlichaampjes in het bloed bestrijden de binnengedrongen infecties. Verder heeft gember meerdere werkzame stoffen die ontstekingsremmend werken, deze werken nog beter dan vitamine C! De eigenschappen van gember. Het helpt bij een vermageringsdieet, helpt het verdrijven intestinale gas, koorts verlagend, rustgevend op de maagwand, activeert een goede spijsvertering, Cholesterol verlagend, algemene stimulans en heeft een antibacteriële werking. Het helpt bij hoofdpijn en migraine. 1/3de tl. Gember in wat water oplossen en op drinken of thee drinken van gember, kamille en lindebloesem. Voor op je huid heeft gember olie de volgende eigenschappen: Pijnstillend, Koortsverlagend, Ontsmettend middel, verminderen van pijn bij reuma en artrose. Gember heeft een positieve werking op: reis of zee ziekte, artritus, verkoudheid, griep, darmen en winderigheid, hoge bloeddruk, cholesterol, pijn, astma, migraine, zwangerschapsmisselijkheid. Er is geen beter middel om alledaagse kwalen te bestrijden dan gember. Met gember heeft u een van de krachtigste kruiden in huis, het is een voorbeeld bij uitstek voor voedsel en medicijnen, alles in een. Gebruik van gember: Bij Soepen, vlees, gehakt en worst. In verschillende curries, chutneys en pasta’s. Probeer gember ook eens in koekjes, cake of thee. Heerlijk om het samen te bakken met ui & knoflook en toe te voegen bij het vlees.

Kurkuma. Bevordert de spijsvertering, ondersteunt de leverwerking en ontgift, zuivert het bloed, verlaagt de cholesterol, is ontstekingsremmend, een krachtig antioxidant, werkt antibacterieel (tegen virussen) huidinfecties en versterkt het immuunsysteem. Werking van kurkuma bij ziekten. Kurkuma heeft een goede werking bij ziekte van Alzheimer, Artritis (gewrichtsontsteking), Kanker, Hartziekte, Maag- en darmaandoeningen. Kunnen verder een heilzame werking hebben bij astma, diabetes type 2, cystic fibrosis (taai slijm ziekte), multiple sclerose, ziekte van Parkinson en zwaarlijvigheid. Gebruik, gebruik kurkuma altijd in combinatie met wat zwarte peper en zorg ervoor dat de maaltijd wat olie of vet bevat. Kurkuma wordt hierdoor veel beter door het lichaam opgenomen. Kurkuma in de keuken. Kurkuma wordt veelal verwerkt in Oosterse gerechten, soepen, diverse vleessoorten, in curries, groenten of om je rijst mee te kleuren. Maar ook in sausjes, dressings met yoghurt en/of mayonaise. Of strooi eens een beetje kurkuma over je ei, of maak gevulde eieren met kurkuma. Voeg kurkuma toe aan bonen.

Knoflook. De belangrijkste gezondheidsvoordelen van knoflook: cholesterol verlagend, bevordert de bevordert de bloedsomloop en houdt bloedvaten schoon. Helpt bij de bestrijding van infecties, is ontstekingsremmend, verlaagt het risico op kanker (borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker) Versterkt het immuunsysteem, helpt bij de genezing na vergiftigingen door zware metalen. Knoflook heeft een krampstillende werking, verlaging van het bloedsuiker gehalte, Werkt preventief tegen verkoudheid, griep en andere virusinfecties enz. Gebruik van knoflook: Vrijwel alle soorten hartige gerechten (soep, sauzen, marinades, vlees, vis, gevogelte, wild, salades ). Stoofgerechten & groente gerechten, Indiase curries, pasta’s, gehakt brood. Combineren met tomaten, andere kruiden o.a. peterselie en specerijen, boter, mayonaise.

KruidnagelKruidnagel heeft een breed toepassingsgebied, zowel uitwendig als inwendig. Inwendig wordt het vooral gebruikt bij maagdarmklachten en darmparasieten. Uitwendig wordt het vooral toegepast ter ontsmetting van de huid en als lokaal verdovend middel. Eigenschappen voor inwendig gebruik. Maagzuur remmend, het stimuleert de opbouw van het maagslijmvlies en is infectie werend op de maag en darmen Eigenschappen uitwendig gebruik. Het is ontsmettend, ontsteking werend & lokaal verdovend. Gebruik van kruidnagel. Kruidnagelpoeder is een veelgebruikt ingrediënt in Indiase keuken. Je kunt het ook gebruiken in kruidenmengsels voor koekjes. Gebruik er weinig van want het heeft een sterke smaak. Het zit bijvoorbeeld in kruidkoek en speculaaskruiden. Je kunt het mee koken in groenten en vlees, stoofschotels, soepen e.d. In de Indiase keuken is het een belangrijk onderdeel van veel curries en maakt het onderdeel uit van kruidenmengsels zoals Garam masala en van de kruidige, zoete Chai thee. Kruidnagels werden in het verleden wel als pijnstiller gebruikt, bijvoorbeeld bij kiespijn.

Komijn. Komijn werd al door de oude Grieken en Romeinen  als geneesmiddel gebruikt. Het werd vooral gebruikt voor een goede spijsvertering. Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren, Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. In de lever zitten ook enzymen waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door komijn. Deze lever enzymen zorgen voor het ontgiften, (ook detoxificatie of kortweg detox genoemd). Deze laatste functie draagt er aan bij dat komijn tegen de vorming van kankertumors werkt. Komijn is ook maagversterkend en werkt verlichtend als je zwaar hebt getafeld. In de traditionele geneeskunde, werd komijn tegen allerlei ziektes en aandoeningen gebruikt. Zo werd het gebruikt tegen slapeloosheid, astma, bronchitis, verstopping in de darmen, steenpuisten, insectenbeten en geheugenverlies. In Komijn zit ijzer en nog andere mineralen. Het bevat mangaan, magnesium en calcium.  Al met al is het een voedzame stof. Gebruik van komijn, komijn heeft een warme, aromatische smaak die doet denken aan anijs. Gebruik het bij gehakt, vlees, kip, bonen, brood, kaas, chutneys, linzen, dressing, marinades, sauzen, salades (wortel, olijf) – vis – kaas & Friese nagelkaas, kaasfondue, groenten kool, rode bietjes, wortels en aardappelen soepen enz. In India is het een belangrijk onderdeel van veel kruidenmengsels en worden veel curries met komijn op smaak gemaakt.

Koriander. Koriander is ontstekingsremmend, heeft een bacterie- en schimmel remmende werking. Het kan helpen ter behandeling van angsten en slapeloosheid, is vocht afdrijvend en bevordert de spijsvertering. Het lijkt een rol te kunnen spelen bij de behandeling van diabetes en kan een cholesterolverlagende werking hebben. Naast de brede geneeskrachtige werking is koriander vooral bekend vanwege haar ontgiftende eigenschappen. Het schoont je lichaam als het ware op. Vitaminen Koriander is zeer rijk aan vitaminen. Het Korianderblad bevat veel vitamine k daarnaast de volgende vitaminen: A, C, E, B1, B2, B3, B6 en B11 en het bevat veel ijzer en andere mineralen. Een genezend karakter van koriander is dat het zwellingen tegen gaat. Gifstoffen die voor reumatische ontstekingen zorgen worden ook sneller afgevoerd uit het lichaam. Het genezende karakter van koriander op reuma, artritis en vochtopeenhopingen heeft direct te maken met het feit dat koriander de werking van de nieren versterkt. IJzer Het goede ijzergehaltes van koriander zorgt ervoor dat dit kruid mensen kan helpen om van anemie of bloedarmoede te genezen. Gebruik van koriander, koriander wordt gebruikt bij het kruiden van vlees, in linzensoep, roerbakken, salades, kool en stoofgerechten. In koekjes cake, brood en gebak. Koriander wordt veelal samen met komijn gebruikt.

Kerrie. Kerrie kan je pijn verlichten. Dat komt omdat kurkuma, een specerij dat gebruikt wordt in kerrie, curcumine bevat, een krachtige ontstekingsremmer dat vergelijkbaar werkt als Cox2 remmers, medicijnen die het COX-2 enzym verminderen dat de pijn en zwelling van artritis veroorzaakt, Curry bladeren zijn rijk aan ijzer, zink en koper. Onderzoekers suggereren dat curryblaadjes bruikbaar zijn voor de behandeling van diabetes. Curry bladeren bieden antioxidant ondersteuning en helpen kanker van de huid en maag te voorkomen. Het eten van curry kan gewichtsverlies ondersteunen en de strijd tegen obesitas (ernstig overgewicht) Het regelmatig gebruik van curry bladeren beschermd de lever, zorgt voor een gezonde  ontgiften, en het voorkomen van leverkanker. Ander gebruik Curry laat profiteren van een breed scala van gezondheidsproblemen, zoals als maag reflux, constipatie, reizigersdiarree, voetschimmel en candida. Het eten van kerrie kan vooral nuttig zijn voor koude, vochtige omstandigheden, zoals schimmelinfecties, trage stofwisseling, trage spijsvertering, verkoudheid en de griep. Gebruik van kerrie, vlees, vis, kiprijst gerechten, groenten, wok gerechten, soep, brood, aardappels, sausen enz.

Kaneel. Kaneel heeft een antibacteriële eigenschap. Traditioneel geneesmiddel. In de traditionele Chinese geneeskunde, wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven tegen ziektes als verkoudheid, pijnlijke menstruatie, winderigheid, misselijkheid, diarree en koude voeten(!). Van kaneel krijg je het lekker warm. Het is een algemeen medicijn wat de levensvitaliteit verhoogt. Je hebt het gevoel meer energie te hebben door kaneel te eten. Goed voor het denkvermogen. Kaneel is een stof die je scherper doet denken. Het verbetert je geheugen. Dat komt door het magnesium in kaneel. Verder zitten er de mineralen mangaan en ijzer in. Deze mineralen zijn belangrijk voor het goed functioneren van het brein. De antikankerwerking. Kaneel is een kruid dat de vorming van kankercellen tegen zou gaan. Het zou vooral effectief zijn tegen lymfeklierkanker en leukemie. Daar moet je natuurlijk niet alleen op vertrouwen maar als je kanker hebt of hebt gehad dan kan het één van de middelen zijn die je vrij eenvoudig kunt gebruiken en die hopelijk de rest van je leven kanker voorkomen. Het past daarom in een anti kanker dieet. Conserveermiddel, Kaneel stopt de groei van schadelijke bacteriën. Eten blijft langer goed als er kaneel doorheen zit; kaneel is een natuurlijk conserveermiddel. Het kruid kan in het lichaam helpen tegen ziektes die met schimmelvorming te maken hebben zoals candida. Kaneel werkt tegen hoge bloedsuikerspiegel. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar kaneel in relatie tot diabetes. Wat onderzoekers hebben ontdekt is dat kaneel de vorming van hoge bloedsuikerniveaus bij diabetes patiënten na het eten voorkomt. De slechte effecten van het eten van fructose wordt middels kaneel genivelleerd. In de onderzoeken werd gemeten wat het effect van kaneel was als je dagelijks 1 gram, 3 gram of 6 gram nuttigde. De hoeveelheid kaneel bleek nauwelijks uit te maken. Er werd duidelijk gemeten dat mensen mindere hogere bloedsuikerniveaus hadden na het eten van kaneel. Kaneel tegen artrose. Aan de universiteit van Kopenhagen is een onderzoek gedaan waaruit bleek dat kaneel de pijn van artrose helpt te doen verdwijnen. Wanneer mensen elke dag kaneel en honing door hun ontbijtmuesli deden, verdwenen de symptomen van artrose na een week. Dat is goed nieuws voor veel mensen. Artrosepatiënten in Nederland krijgen te horen dat ze hun hele leven lang last zullen houden van pijn. Eet tips voor kaneel. Kaneel kun je prima door de zelfgemaakte muesli of havermoutpap doen. Het is een zoetig kruid dus je hebt minder andere zoetmakers nodig, wat voordelen heeft voor mensen die aanleg hebben tot obesitas. Wanneer je houdt van koekjes en cakes bakken probeer dan eens iets met kaneel en minder suiker door het meel te doen. Suiker is, zoals iedereen wel weet, geen gezonde zoetmaker. Kaneel hoort in de speculaaskruiden en zit ook in de pepernoot. Kaneel kun je door de thee doen of bovenop de koffie in het filterzakje strooien als koffievariatie. Kaneel is lekker om door een currygerecht te doen. Ook is het een aanrader om eens bonen te koken met een half theelepeltje kaneel erbij. Gebruik van kaneel. Kaneel kan echter voor veel meer gebruikt worden. Zo wordt kaneel gebruikt in thee en is heerlijk in pittige gerechten. Ook in de keuken van India wordt kaneel veel gebruikt in geurige rijstgerechten, pittige curries en zoete toetjes. Voeg kaneel aan het einde van een bereiding toe, lang meekoken kan kaneel een bittere smaak geven. Kaneelpoeder kan ook prima als smaakmaker of ter garnering over bereide gerechten gestrooid worden. Probeer ook eens kaneelpoeder over warme chocolademelk of koffie met slagroom.

Paprika. Vitaminen in paprika Behalve vitamine A en C bevat de paprika nog andere stoffen uit deze gezonde categorie: Er zit  vitamine B6, B11, E, B5, B1, K, door het hoge percentage maakt dat de paprika één der meest ge zonde groenten is. Naast de vitaminen zitten er ook mineralen in, zoals ijzer, mangaan, fosfor en magnesium. Medicinale werkzaamheden van paprika. Het vermindert het risico op het krijgen van hart – en – vaatziekten en diabetes type 2. Paprika´s behoren tot de groente die de kans op het krijgen van alle soorten kanker verkleint. Het gebruik van paprika is goed wanneer je last van overgewicht hebt. Gebruik van Paprika. Zoet paprikapoeder is pittig van smaak en gebruikt men in sauzen, vleesgerechten en groentegerechten. Paprikapoeder kun je beter niet bakken, want dan wordt de smaak bitter. Paprikapoeder kan in heel veel gerechten gebruikt worden. Zowel warme als koude gerechten, soepen, sauzen, salades, groenten, vis, kaas, eieren & vlees.

Zwarte peper. Waarom is zwarte peper zo goed. Het bevordert de spijsvertering, het verbetert de opname van andere voedingstoffen, voeding voor de hersenen ( een licht antidepressivum), Helpt hart- en vaatziekten voorkomen. Een krachtig antioxidant, tegen Kanker, bloeddruk verlagend, Tegen griep en verkoudheden (werkt als een milde antibiotica) het is goed voor het gebit, helpt bij afvallen en aankomen, peper is een vet verbrander maar het stimuleert ook de smaakpupillen waardoor je meer trek in eten krijgt.  Gebruik van zwarte peper. Kan in vrijwel alle gerechten gebruikt worden en heeft vooral de functie om gerechten een pittige ondertoon te geven zoals vlees, soepen, sausen, bouillon, tomaat, aubergine, pasta’s enz.

word vervolgd……..